Van smart cities naar smart living

Van smart cities naar smart living

Smart cities zullen in 2020 gebruik maken van ruim 9,7 miljard apparaten die verbonden zijn met het Internet of Things. Volgens het onderzoeksbureau Gartner zullen de smart cities dit jaar al gebruik maken van 1,1 miljard verbonden apparaten – een technologische ontwikkeling die niet alleen het functioneren van steden zal veranderen maar ook onze manier van leven: smart living.

Het is mogelijk om allerlei apparaten in steden, zoals lantaarnpalen, stoplichten en parkeersensoren, met elkaar te verbinden via het Internet of Things. Het doel hiervan is om steden veiliger, duurzamer en schoner te maken, zodat de steden klaar zijn voor de toekomst.

 Uit het onderzoek van Gartner blijkt dat het aantal met het internet verbonden apparaten in smart cities de komende jaren explosief gaat stijgen. Volgens het rapport heeft dit vooral te maken met een enorme groei in smart home en smart office toepassingen.

Op dit moment vertegenwoordigen de ‘slimme’ huizen en de ‘slimme’ kantoren vijfenveertig procent van de verbonden apparaten. Dat aandeel zal volgens Gartner nog verder oplopen tot 81% in 2020. Steeds meer fabrikanten ontwikkelen apparatuur voor huizen en kantoren dat met het internet verbonden kan worden. Je ziet op dit moment vooral veel startups die met nieuwe producten komen of bestaande producten een smart eigenschap proberen te geven. Dit is met name te zien aan het aantal nieuwe crowdfunding activiteiten op Indiegogo. Zo zien we onder andere slimme sloten, slimme lampen en andere smart devices op de markt verschijnen. Maar ook de grote spelers zijn meer dan ooit gefocust  op het aanbieden van internet connected devices of diensten daar omheen. Apple is bijvoorbeeld bezig met de ontwikkeling van Homekit en Samsung heeft halverwege vorig jaar Home Automation Startup SmartThings overgenomen.

Vele bedrijven spelen nu al actief in op de snelle ontwikkeling rond smart living, zodat zij de positie van marktleider kunnen claimen.

Door Kenneth Agaton

Momenteel werkt Kenneth Agaton bij/met 15KM het business plan van iThingz uit: iThingz is straks dé webshop in Nederland met een compleet aanbod van producten om ons leven zo in te richten dat het er een stuk gemakkelijker en comfortabeler op wordt. Zie hier voor meer informatie over iThingz.
Voor dit artikel is met toestemming gebruik gemaakt van de blog van Sebastiaan Hooijer op Numrush.Ga hier terug naar 15KM-website