Dat wilde ik ook wel eens proberen. Beetje onwennig, zo’n ding op je hoofd en gepruts met de mobiel maar als het werkt dan is het werkelijk sensationeel! Ook proberen? Vind content via de zoekwoorden ‘VR 360’ en bekijk bijvoorbeeld Playful Elephants Swim (link) en What Happens Inside Your Body? (link). Zelfs de publieke omroep maakt al content: ervaar (link) een Syrisch vluchtelingenkamp van binnenuit. Ook zonder VR-set kun je trouwens al iets van het 360-graden effect van VR beleven door met de pijltjes op je computer op het beeld (dat filmpje) te klikken en de muis naar links/rechts te slepen.

 De toepassingen? Nou een commerciële toepassing zal zeker zijn dat Funda.nl naast de knop voor foto’s of video een knop maakt voor VR. Dan loop je pas écht vanaf je luie stoel door het potentiële huis heen. En deze beelden kunnen nauwelijks liegen. In de zorg: een chirurg in New York met een VR-bril op en opereert een patiënt in Amsterdam veel succesvoller omdat hij/zij niet meer afhankelijk is van de beelden die hij/zij krijgt van de assistent die om het bed heenloopt met een camera. Straks kan hij/zij zélf rechtstreeks kiezen waar hij/zij op inzoomt.
Toepassingen in de kunst: de (nu verboden) gangen in de pyramides in Egypte worden toegankelijk voor bezoekers – via een VR-filmpje. Of rondlopen over de Dam in het Amsterdam van 1850 (archieffoto’s worden gemonteerd en aangevuld met levensechte animaties tot een Real Life Experience).  Misschien denk je ‘dat zal wel meevallen’ maar toen ik het filmpje Visit Hamilton Island bekeken had, was het zó levensecht dat ik het gevoel had dat ik er écht geweest was.

In maart 2014 kondigde Mark Zuckerberg trots aan dat hij het bedrijf Oculus VR gekocht had. Facebook stopt niet zomaar 1,8 miljard euro (!)  in een bedrijf. Dat doet hij alleen als dit de toekomst is. Dit voorjaar wordt de Oculus Rift uitgebracht (zie foto), de eerste headset waarmee VR optimaal beleefd zal kunnen worden. De echte nerds kijken reikhalzend uit naar dit moment.

Maar waarom staat er nu ‘Trend 2017’ boven deze Post en geen ‘2016’? Nee is geen typefout. Ik denk dat de ‘Early Adopters’ in 2016 de weg van Virtual Reality (VR) zullen plaveien zodat er in 2017 langzamerhand steeds meer content beschikbaar zal zijn voor de ‘Early Majority’. En daarom voorspel ik dat VR in 2017 pas echt zal doorbreken als trend. Ik kan niet wachten!

Deze blog is geschreven door Marjolein te Kolsté (PhD), Director Communications at Sandvik Mining

15KM startup Reddlock
Een van de startups van 15KM is Reddlock, een nieuwe studio op het vlak van applied gaming: het gebruiken van virtual reality in totaal nieuwe toepassingen, waaronder storytelling binnen (marketing)communicatie.
Zie hier meer over Reddlock.

 

Ga hier naar de website van 15KM