Trotseer taalbarrières en groei internationaal!

Trotseer taalbarrières en groei internationaal!

Stel je voor: als groeibedrijf ga je de internationale markt ontdekken en je bent aanwezig op een zakelijk evenement met gasten uit allerlei landen. Plotseling start er iemand van een interessant buitenlands bedrijf een Engels gesprek, maar je komt er al snel achter dat jullie qua Engelse vaardigheden totaal niet op één lijn zitten. Wat doe je dan?

In een internationale zakelijke omgeving kom je in contact met allerlei verschillende mensen. Deze personen komen uit alle hoeken van de wereld, hebben verschillende opleidingen gehad en werken in diverse bedrijfstakken. Een ander belangrijk verschil met personen uit een andere cultuur kan de Engelse vaardigheid zijn. Je komt personen tegen die het Engels veel beter of juist veel slechter beheersen. Maar het zou jammer zijn om een gesprek om die reden over te slaan, omdat je nooit weet wat de internationale markt voor je in petto heeft! Daarom volgen hier een paar van mijn tips om een taalbarrière te trotseren.

1. Spreek langzaam!
Hoewel het onnatuurlijk kan voelen om langzaam te spreken, is het ontzettend belangrijk bij een goed gesprek in het Engels. Bij personen die het Engels niet voldoende beheersen kan (te) snel spreken een poging zijn om fouten te vermommen. Helaas leidt snel spreken vaak alleen maar tot meer fouten en moet de ander ook nog eens meer moeite doen om je te verstaan. Als je duidelijk articuleert en genoeg pauzes neemt, is de taal makkelijker te begrijpen voor je gesprekspartner en heb je zelf meer rust. Zo komt langzaam spreken van pas in elke situatie!

2. Controleer keer op keer of je elkaar begrijpt
Zorg ervoor dat je telkens precies weet wat de ander bedoelt. Zodra je iets niet begrijpt, vraag dan meteen wat er bedoeld wordt. Het zou jammer zijn om met verkeerde ideeën een belangrijk gesprek door te gaan. Vooral als je gesprekspartners niet goed Engels spreken, is het belangrijk om zeker te weten dat zij ook daadwerkelijk juist zeggen wat ze bedoelen. Daarnaast kun je ook bij anderen checken of zij jou begrijpen als je een belangrijke boodschap overbrengt, door het aan ze te vragen.

3. Vermijd vaktaal en idioom
Het probleem met vaktaal en idioom is dat deze vorm van taal slechts begrepen wordt door een bepaalde groep mensen of in een bepaalde cultuur. Het gebruik van vaktaal en idioom kan dus al snel voor verwarring zorgen. Probeer je bewust te worden van interne uitdrukkingen op het kantoor of woorden die bedrijfseigen zijn. Zo kun je deze woorden vermijden in de internationale context.

4. Kies het juiste communicatiemiddel
Communiceer je op een andere manier in het Engels dan face-to-face? Denk dan goed na over je communicatiemiddel. Juist omdat nuanceverschillen moeilijk uit te drukken zijn op papier, kan het soms handig zijn om te kiezen voor Skype, een conference call of een gewoon telefoongesprek in plaats van een mailtje. Een andere oplossing is het gebruik van meerdere communicatiemiddelen. Je kunt bijvoorbeeld bellen en daarna een samenvatting van het gesprek sturen per mail, of een presentatie van tevoren doorsturen.

5. Heb geduld!
Tot slot… interculturele communicatie duurt vaak gewoon wat langer dan communicatie in je eigen taal, omdat je niet op één lijn zit qua taal. Heb begrip voor de verschillen en wees geduldig. Je weet maar nooit wat intercultureel zakendoen je kan opleveren!

De beste manier om taalbarrières te trotseren is natuurlijk door jezelf beter bekend te maken met het Engels (als het tenminste aan jou ligt). Zo kun je zelfverzekerd overkomen in het Engels in elke situatie. Iets voor jou? Het boek Master Your Business English leidt je langs alle belangrijke aspecten van het Zakelijk Engels! Bestel het boek hier.

Anneke Panella-Drijver is business English coach en founder van Improve Your Business English. Ook is zij Friend of 15KM (zie op de 15KM-website onder Friends).

 
GROEISPURT
 Wil je als ondernemer groeien door bijvoorbeeld internationalisering, of wil je meer klanten en omzet? 15KM ondersteunt jou en je bedrijf met GROEISPURT-op-maat in het realiseren van je groei-ambities.
Zie hier voor meer informatie.

Ga hier naar de website van 15KM