Maak je eigen groeikeuze en spring van de duikplank

Maak je eigen groeikeuze en spring van de duikplank

Wie wil er niet vanaf springen, het blauwe water in, als we langs de duikplank lopen... Al bekruipt ons soms de twijfel als we op de plank staan en naar beneden kijken. Dat kan ons ook als ondernemer gebeuren: waar begin ik aan als ik met m’n bedrijf wil groeien?
In deze blog neemt 15KM-groeicoach Moniek Berende je mee in het herkennen van jouw duikplankmomenten….. en in de 7 stappen om te springen en te groeien!

Als ik mijn omzetdoel behaald heb, dan ga ik investeren. Als ik die grote klant binnen heb, dan ga ik iemand erbij aannemen. Als ik de organisatie op orde heb, dan ga ik uitbreiden. Als ik… dit soort opmerkingen ik vaak van mijn klanten in gesprekken over ambities en verlangens. Naar wat zij écht willen bereiken.

Als ik dan vraag aan de ondernemer wat hij nodig heeft om die ambitie te bereiken, heeft hij doorgaans wel een beeld. Een beeld van wat er nodig is, maar…… dat kan pas als er iets anders op orde is of bereikt is….

Herken jij dit ook? Dat je doelen stelt om te behalen als voorwaarde om een volgende stap te zetten? En herken je ook dat als dat doel bereikt, er weer een nieuw doel bij komt? Ik zie dit heel vaak gebeuren: Ondernemers (waar ik er ook een van ben en waar dit ook voor geld!) die hun doelstellingen verschuiven om uit te stellen wat er eigenlijk moet gebeuren. Maar hoe komt dit nou?

De grootste oorzaak van dit fenomeen is TWIJFEL. Twijfel omdat je niet zeker weet of de stap die je voor ogen hebt, de juiste is. Omdat de stap die je voor ogen hebt risico met zich meebrengt. Omdat je niet zeker weet dat de stap die je voor ogen hebt, gaat werken. De onzekerheid die de stap met zich meebrengt, brengt je aan het twijfelen. Je wil het wel, ergens weet je dat je het wil, nodig hebt en/of zelfs moet, maar iets houdt je tegen. Wat jou tegenhoudt, is TWIJFEL. Ik noem dit duikplankmomenten.

Wie kent dit niet? Je loopt in het zwembad langs de hoge duikplank en denkt….”mwah, moet kunnen.” Vervolgens loop je de trap op, de duikplank op en eindigt bij de rand. Daar houdt de duikplank op en je kijkt in de diepte. Ineens lijkt die duikplank een stuk hoger… Je weet dat je kan springen, dat de kans dat het goed gaat heel hoog is, maar…. Je twijfelt. Want als je springt laat je alles los. En wat gebeurt er dan?

Deze metafoor wordt heel mooi weergegeven in dit filmpje van twee Zweedse filmmakers die de emotie van pure twijfel in beeld hebben gebracht (kijk vooral even bij 1:33 waar een jong meisje zich volledig overgeeft en springt).

Twijfel is het niet kunnen kiezen uit mogelijkheden. Vaak is het zo dat als je doet wat je deed, je krijgt wat je kreeg. Dat maakt de keuze voor een keuze met een onzekere uitkomst lastig en dat veroorzaakt twijfel. Volgens mij is twijfel gezond en beschermt het je. Echter, met zoals dat met alle beschermingsmechanismen zo werkt, het kan je ook tegenwerken. Want soms komt het aan op lef en dan moet je gewoon springen. Daarom is het goed om je eigen duikplankmomenten te herkennen.

Hoe herken je deze duikplankmomenten en hoe leer je te springen? Je bewust zijn van duikplankmomenten is het begin. Zodra je een duikplankmoment herkent, kun je ook bewust zijn van je keuze of je nu springt, of later springt. Want besluiten om niet te springen, kan ook een goede keuze zijn. Maar niet springen, zonder dat je het doorhebt en de sprong steeds uitstellen zorgt ervoor dat je niet groeit en niet de keuzes maakt die nodig zijn.

Met deze 5 stappen herken je je duikplankmomenten en krijg je inzicht in welke keuze voor jou het beste is:

  1. Ga op zoek naar je diepste verlangen. Als dit lastig voor je is, zoek dan iemand op die je hierbij helpt door goed door te vragen. Ga op zoek naar wat je echt wilt. En probeer je niet tegen te laten houden door je eigen overtuigingen die op voorhand al zeggen dat het te groot, te gek, of te veel is. Maak het groot. Als jij jouw verlangen zo helder hebt, dat je het haast aan kunt raken, weet je waarvoor je keuzes maakt.
  2. Beoordeel wat er nodig is om te komen waar jij wil komen. Wat is de eerste stap. Misschien moet je iets juist doen, of juist laten. Iets in gang zetten, of ergens in investeren.
  3. Benoem alle overtuigingen op die jouw weerhouden om de eerste stap te zetten. Wat houdt je tegen. En wat is hiervan echt waar?
  4. Geef een cijfer aan je verlangen wat je in stap 1 hebt omschreven. Hoe graag wil jij dit werkelijk? Hoe belangrijk is dit voor je. Ben hier heel eerlijk in naar jezelf. Als je jezelf een hoog cijfer geeft, wordt het tijd om te springen. Hoe spannend ook. Maar door niet te springen, weerhoudt jij jezelf ervan om datgene wat jij verlangt te bereiken.
  5. Maak een keuze en spring. Realiseer je welke consequenties volgen uit jouw keuze en accepteer deze. Het is nodig om jouw doel te bereiken.

Twee laatste tips om het af te sluiten:

  1. Bepaal kleine stapjes die je één voor een zet! Keulen en Aken zijn niet op één dag gebouwd, maar door steeds een steen op de ander te leggen.
  2. Haal regelmatig de netten op! Kijk regelmatig terug wat je al WEL bereikt hebt.

 Deze blog is geschreven door Moniek Berende, een van de groeicoaches van 15KM. Zie hier voor meer informatie over GROEISPURT: onze aanpak-op-maat voor ondernemers die succesvol willen groeien.

Ga hier naar de 15KM-website