Ondernemen is niks voor mij

Ondernemen is niks voor mij

‘Ondernemen is niks voor mij’, hoor ik heel vaak. Ik spreek veel 45-plussers die op zoek zijn naar (ander) werk en het valt me op hoe ontzettend veel mensen de optie ‘ondernemen’ in hun zoektocht volstrekt buiten beschouwing laten. Voor mij klinkt dat als de holbewoner die zegt: ‘Jagen en verzamelen is eigenlijk niks voor mij’. Die moet zich dringend realiseren in welke tijd hij leeft.

Ondernemen is misschien een tijdje buiten beeld geweest door de industriële revolutie, die niet alleen de lopende band en de kantoortuin heeft voortgebracht, maar ook de vaste baan, de vakantiedagen en de auto van de zaak.

We zijn nu echter in een nieuw tijdperk aanbeland, waarin je op elk moment op elke plek kunt werken, waarbij alle routineuze werkzaamheden door robots worden uitgevoerd, of door de consument zelf in een zelfscan-zelfbedieningssupermarkt. De vaste baan verliest snel aan belang. Werkgevers hebben die constructie steeds minder nodig. Het aantal zelfstandigen groeit hard. Wellicht gaan we naar het niveau van vóór de industriële revolutie.

Hoe blijf je aan het werk in deze tijden? Door goed te weten wat je kunt, en door dat goed te kunnen vertellen aan mensen die willen betalen voor jouw kunsten. Ga dat eerst onderzoeken. Welk probleem los jij voor een ander op? De manier waarop je daarvoor wordt betaald, is pas aan het eind van die exercitie aan de orde: baan, eigen onderneming, samenwerkingsverband, tijdelijke klussen, houd dat allemaal open. Zoek geen baan maar zoek werk, is mijn advies.  

Wie weet, wordt dan die ondernemer in je wakker. Ik geef regelmatig workshops rond het boek ‘Je tweede carrière’. Aan  45-plussers die zeggen dat ondernemen niks voor hen is, vraag ik wel eens: bedenk eens een naam voor je onderneming. Dan beginnen ze binnen twee minuten te stralen. En als ik dan vraag om een logo te tekenen, zie je schitterende bedrijven geboren worden. Op zijn minst in de fantasie. En dat is een heel goede start voor ondernemerschap.  

Donald Suidman

Donald Suidman is auteur van het boek ‘Je tweede carrière, nieuwe loopbaankeuzes voor 45-plussers na heroriëntatie of ontslag’ (www.jetweedecarriere.nl). Hij heeft een eigen uitgeverij opgericht waarmee hij ondernemers helpt aan een boek, het beste visitekaartje dat er is.