‘Ik ben een heel ander mens geworden’

‘Ik ben een heel ander mens geworden’

Als je overweegt om als 45+ starter een eigen onderneming op te zetten, dan is het belangrijk je goed te laten begeleiden én om te leren van en je te laten inspireren door collega-ondernemers. Zoals Moniek de Bakker (51) die gestart is met een eigen hoveniersbedrijf.

‘Ik werkte voorheen bij de bibliotheek. De eerste twintig jaar vooral achter de balie, de laatste vijf op de marketingafdeling. Bibliotheken moeten nieuwe strategieën bedenken om publiek te trekken. Op zich interessant werk, maar een deel van de bibliotheekmedewerkers bij de balie zag niet goed dat ze wat extra’s moesten bieden. Dat “trekken” aan mensen houd je twee,  drie jaar vol. Maar langer niet. Tuinieren was een uit de kluiten gewassen hobby. Maar de stap naar een eigen bedrijf was moeilijk: ik zat natuurlijk niet voor niets 25 jaar op dezelfde plek. Van nature ben ik bovendien vrij volgend. Ik heb eigen ideeën, maar echt leidend, dat was ik nooit. Bovendien was ik kostwinner.

Ondertussen werd ik steeds ongelukkiger. Gefrustreerd ook. Ik zag mezelf daar niet tot mijn 65ste zitten. Na twee jaar ben ik een opleiding tot hovenier/tuinontwerper gaan volgen. In eerste instantie met het idee een eigen bedrijf te starten naast mijn vaste baan. Ik werkte drie dagen in de bibliotheek, ging ‘s avonds naar school en had ook al klussen via mijn bedrijf Tuin van de buren, dat ik in maart 2012 was gestart. Toch kon ik de knoop niet doorhakken en ontslag nemen.

Die zomer ging ik met mijn man naar een vriendin in Spanje. Die had van de ene op de andere dag haar baan opgezegd. En daar werd ze zo gelukkig van. In de auto terug naar huis zei ik tegen mijn man: “Dit moet ik ook doen”.  Eenmaal thuis stelde ik het weer uit. Totdat een paar weken later een dierbare collega twee hartaanvallen kreeg. Toen dacht ik: nu is het genoeg. Ik ga liever dood in de tuin dan achter die computer.

Sindsdien loopt het aardig. Veel verdien ik nog niet en ik maak me soms zorgen: wat als er geen volgende opdracht komt? Maar dan denk ik meteen: wat een onzin. Mijn man is al een tijd met succes zzp-er. In feite heeft hij de kostwinner-rol overgenomen. Zelfs als hij zonder werk komt te zitten, houden we het een tijdje uit.

Ik ben heel blij dat ik deze stap genomen heb. Ik word er creatief van, het geeft veel energie. Ik wist bovendien niet dat ik zo ondernemend kon zijn. Ik neem meer dan vroeger het heft in eigen handen, ben doortastender. Eigenlijk ben ik een heel ander mens geworden. Of misschien was ik het al wel, maar zag ik het zelf niet. Laatst kwam ik een oud-collega tegen. Ik vertelde dat ik een eigen tuiniersbedrijf had. “Oh”, zei ze. “maar dat heb je toch altijd al willen doen?”’

Het verhaal van Moniek de Bakker is gepubliceerd in het boek Je Tweede Carrière (zie hier)

Wat kan 15KM voor jou betekenen? Lees daarover alles op onze website, zie hier.